1. Начин на доставка:

- Фирма "Арт Сървиз ЕООД" доставя пратки на територията на България с куриерски фирми ЕКОНТ ЕКСПРЕС и SPEEDY.

- Поръчките се изпълняват до два работни дни.

  • - Поръчки направени до 14:00 ч. се изпълняват в рамките на същия ден.
  • - Поръчки направени след 14:00 ч. се изпращат на следващия работен ден.

​- Поръчките се изпращат само и единствено след като служител се свърже с клиента за потвърждение по телефон/e-mail в рамките на работния ден (10:00ч.-18:00ч.) 

2. Цени за доставка:

- Цена за доставката до офис на ЕКОНТ ЕКСПРЕС или SPEEDY е 5,90 лв.

- При поръчки над 100 лв. доставката е безплатна. (важи за клиенти на дребно)

- Плащането се извършва чрез наложен платеж на куриера.

3. Условия за доставка:

3.1. Потребителят/клиентът носи изцяло риска от повреждане/загубване на стоката при доставката. Веднага след предаване на стоката на куриер, ТЪРГОВЕЦЪТ се освобождава от риска, който се прехвърля върху потребителя/клиента. ТЪРГОВЕЦА не носи отговорност  за закъснение в случай, че закъснението се дължи на куриер или друг доставчик.


3.2. Веднага след доставката, стоките следва да бъдат прегледани внимателно от потребителя/клиента или упълномощено от него лице. Евентуални повреди, удари и други щети следва да бъдат докладвани незабавно на ТЪРГОВЕЦА. В случай, че бъде установено наличие на щети, които са се получили при транспортирането на стоката, ТЪРГОВЕЦЪТ не носи отговорност за гаранционното обслужване на тази стока. В случаите когато от ТЪРГОВЕЦА са зададени в писмена форма конкретни дата и час за доставка, изявлението има обвързваща сила. При посочени неверен или сгрешен адрес, лице за контакти и/или телефон при подаване на заявката ТЪРГОВЕЦА не е обвързан от каквото и да е задължение за изпълнение на поръчката.

3.3. При предаване на стоката потребителят/клиентът или трето лице подписват придружаващите я документи. За трето лице се счита всеки, който не е титуляр на заявлението, но приема стоката на доставка и е на посочения от клиента адрес.
При отказ за получаване на стоката, извън случаите описани по-долу, отказът се счита за неоснователен и Клиентът дължи заплащане на разходите за доставка и връщане на стоката. В случай, че Клиентът не бъде намерен в срока за изпълнение на доставката на посочения адрес или не бъде осигурен достъп и условия за предаване на стоката в този срок, ТЪРГОВЕЦА се освобождава от задължението си да достави заявената за покупка стока.


3.4. Когато доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента стока и това може да се установи чрез обикновения й преглед,
Клиентът може да иска доставената му стока да бъде заменена със съответстваща на направеното от него заявление за покупка в срок от 24 часа от получаването й.